16/8/10

Manifest contra la limitació del regadiu, 27-07-10

Alcaldes i pagesos, contra les ZEPA
Cent entitats i ajuntaments signen un manifest contra la limitació del regadiu
27/07/10 02:00 - Lleida - David Marín / ACN

LleidaBelianes
Els plans de gestió de les àrees de protecció d'aus (ZEPA) del pla de Lleida que tramita la Generalitat en paral•lel amb el canal Segarra-Garrigues han topat amb una forta oposició, per motius diametralment contraris, en el moviment ecologista i en els pagesos i els alcaldes dels territoris afectats. Si la setmana passada van ser els ecologistes els que van anunciar al•legacions perquè, segons ells, no es protegeixen prou les aus, ahir els opositors a les ZEPA van exhibir la seva força amb la presentació d'un manifest firmat per més de cent entitats i alcaldes de totes les comarques de Ponent en què adverteixen que les limitacions al reg posen en perill l'activitat econòmica del territori i faran inviable la nova canalització.
Els signants del manifest del Front Comú han criticat el govern per la manera com ha gestionat la crisi de les ZEPA i exigeixen la dimissió dels consellers d'Agricultura i de Medi Ambient, Joaquim Llena i Francesc Baltasar, i també la dels seus segons, els directors generals de Desenvolupament Rural i de Medi Natural, Xavier Castella i Núria Buenaventura.
El manifest també és molt dur amb els ecologistes i posa en dubte la seva representativitat social, i els diuen que “ja n'hi ha prou” de posar pals a les rodes al desenvolupament de la pagesia.
L'alcalde de Belianes (Urgell), Josep Ramon Morera, va parlar en nom dels ajuntaments signants per subratllar que els pobles necessiten una agricultura, ramaderia, indústria i agroindústria fortes per poder mantenir la gent al territori, a més de garantir la continuïtat d'escoles, comerços i petites empreses que estan implantades en aquests municipis.
Organitzacions agràries i comunitats de propietaris del Segarra-Garrigues, del canal d'Urgell i d'altres col•lectius formen part del manifest. Tots aquests col•lectius ens han anunciat una “tardor calenta” si el govern no rectifica.